A hatályos adótörvények értelmében, ha a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióikban a piaci ártól eltérő árat alkalmaznak, a társasági adó (bizonyos esetekben az ÁFA) alapját is módosítani kell. A kapcsolódó OECD irányelvekkel összhangban a kisvállalkozásnak nem minősülő adófizetők egy meghatározott formátumú nyilvántartás (fő és helyi dokumentum) elkészítésével kötelesek hatékony segítséget nyújtani a NAV munkatársainak a transzferárak ellenőrzésében.


A transzferár nyilvántartás nemcsak formai szempontból lényeges (hiánya esetén nyilvántartásonként 5 millió Ft-os mulasztási bírságra lehet számítani), hanem tartalmi szempontból is. Az adóhatóság  kiemelten vizsgálja a kapcsolt viszonyban alkalmazott árakat. Ha a kapcsolt árakat nem tartja piaci árnak, adóhiányt állapít meg a társasági adóban, valamint az áfa és a helyi adók területén is.


Megbízásunk esetén szakértőink a társaság és az ügylet specifikációi alapján testreszabott dokumentációt készítenek az alkalmazott árak minél körültekintőbb és alaposabb alátámasztására. Munkánkhoz hazai és nemzetközi összehasonlító adatokat, adatbázisokat használunk.